ကြ်န္ေတာ့္ ဘေလာ့ေလးတြင္ တျခားေသာ နညး္ပညာ ဆိုဒ္မ်ားမွ ပို႕စ္မ်ားအား ကူးယူေဖၚျပျခင္းျဖစ္ပါေသာေၾကာင့္ ပို႕စ္ပိုင္ရွင္မ်ား ေရာက္ရွိလာသည္ရွိေသာ္ အျပစ္ေတာ္မယူပဲ နည္းပညာ မွ်ေ၀သည့္အေနျဖင့္ ျဖန္႕ေ၀ျခင္းျဖစ္ပါေသာေၾကာင့္ ခြင့္လႊတ္နားလည္ေပးၾကပါရန္

Thursday, September 4, 2014

ခ်ပ္ခ်ပ္ရပ္ရပ္ႏွင့္ လွပခ်င္ ပါသလား




Photo: ခ်ပ္ခ်ပ္ရပ္ရပ္ႏွင့္ လွပခ်င္ 
*******************
ပါသလား
*********

ေလပြၿပီး ဗိုက္ပူတာမ်ဳိး မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ ခ်ပ္ရပ္လိုသူတိုင္း ေရွာင္သင့္၊ ေဆာင္သင့္တဲ့ အစား အေသာက္ေတြကို ကၽြမ္းက်င္သူ ေတြက ေအာက္ပါအတိုင္း အႀကံျပဳ ေရးသား ထားပါတယ္။  

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ဒိန္ခ်ဥ္ 

ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ လူေတြ အားလံုးအတြက္ ေကာင္းတယ္ဆိုတာ သိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဝမ္းဗိုက္ ခ်ပ္ရပ္ ေစတယ္လို႔ေတာ့ မသိၾကပါဘူး။ ဒိန္ခ်ဥ္ အမ်ားစုမွာပါတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယား ေတြက အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ေလပြတာနဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္တာေတြ မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္ ေနေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ 


အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္ 

ဗိုက္ပူမွာ စိုးရြံ႕သူေတြ အေနနဲ႔ ကာဗြန္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဂက္စ္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြဟာ ဗိုက္ကို ေလေတြနဲ႔ ျပည့္ေနေစၿပီး ဗိုက္ပူကာ ေလပြေနေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္ခ်ပ္ရပ္လိုရင္ ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္အစား ေရ ဒါမွမဟုတ္ ကယ္လိုရီနည္းတဲ့ အရည္ (ဥပမာ-လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္)ကို ေသာက္သင့္ပါတယ္။ ဒီအရည္ထဲမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ဝမ္းဗိုက္ထဲ အဆီစုတာနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။  

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ပန္းေဂၚဖီ

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ကၫြတ္၊င႐ုတ္သီး၊ ပဲဝါ စတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ စီနဲ႔ ေကအျပင္ ေဖာလိတ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။  

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - အခြံခၽြတ္ထားေသာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ 

ဂ်ဳံျဖဴနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ မုန္႔ေတြနဲ႔ ထမင္းျဖဴေတြကို မစားပါနဲ႔။ ဒီအစာေတြက အစာေၾကလြယ္ၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္နဲ႔ အင္ဆူလင္အဆင့္ကို ျမင့္တက္ေစလို႔ပါ။ အင္ဆူလင္ အဆင့္ျမင့္ တက္တာက ဝမ္းဗိုက္တစ္ဝိုက္ အဆီစုပံုမႈကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။  

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - အခြံခၽြတ္မထားေသာ ေကာက္ႏွံစာ

အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ဆန္လံုးညိဳ၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳနဲ႔ ပဲနီေလးလို အစာေတြကို စားပါ။ အေမရိကန္ အာဟာရ ေဆးပညာဂ်ာနယ္ရဲ႕ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာဟာ ကယ္လိုရီ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးၿပီး ခါးတစ္ဝိုက္ကို အဆီပိုေတြ ကင္းေဝး ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - ဆားကဲေသာ အစားအစာ 

ပဲပိစပ္ေဆာ့ အမ်ားအျပားပါတဲ့ ဆူရွီစားၿပီးခ်ိန္မွာ ေလပြသလို ခံစားေနရပါသလား။ ဆိုဒီယမ္မ်ားစြာပါတဲ့ အစားအစာေတြကို စားတာက ေရစုေဆာင္းမႈ မ်ားတာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္က ေဖာင္းလာၿပီး ေလပြ လာတတ္ ပါတယ္။ ဗိုက္သား ခ်ပ္ရပ္ေစဖို႔ တစ္ေန႔မွာ ဆိုဒီယမ္ ၂၀၀၀ မီလီဂရမ္ေအာက္ပဲ စားပါ။  

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - မျပည့္ဝဆီ 

သံလြင္ဆီလိုမ်ဳိး မျပည့္ဝဆီပါတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ဗိုက္သားခ်ပ္ရပ္ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈ အသစ္တစ္ရပ္အရ သိရပါတယ္။  

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ရွာလကာရည္

ရွာလကာရည္မွာပါတဲ့ ခ်ဥ္တဲ့အရသာနဲ႔ စူးရွတဲ့ အနံ႔ကိုေပးတဲ့ ဓာတ္ေတြဟာ ဗိုက္အဆီကို ေခ်ဖ်က္ ေပးတယ္လို႔ ဂ်ပန္ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္က ဆိုပါတယ္။ အဝလြန္တဲ့ လူေတြဟာ တစ္ေန႔မွာ ရွလကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း- ႏွစ္ဇြန္း စားရာ ၁၂ ပတ္အၾကာမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္၊ ဗိုက္အဆီနဲ႔ ခါးအတိုင္းအတာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈရွိတာကို ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ရွလကာရည္မွာပါတဲ့ Acetic Acid ဟာ အဆီေခ်ဖ်က္တဲ့ ပ႐ိုတင္းေတြ ထြက္လာေအာင္ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇကို ေျပာင္းလဲ ေပးတာေၾကာင့္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။

ၾကယ္စင္ 
photo copy from google search
by Good Health
ေလပြၿပီး ဗိုက္ပူတာမ်ဳိး မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ ခ်ပ္ရပ္လိုသူတိုင္း ေရွာင္သင့္၊ ေဆာင္သင့္တဲ့ အစား အေသာက္ေတြကို ကၽြမ္းက်င္သူ ေတြက ေအာက္ပါအတိုင္း အႀကံျပဳ ေရးသား ထားပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ဒိန္ခ်ဥ္

ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ လူေတြ အားလံုးအတြက္ ေကာင္းတယ္ဆိုတာ သိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဝမ္းဗိုက္ ခ်ပ္ရပ္ ေစတယ္လို႔ေတာ့ မသိၾကပါဘူး။ ဒိန္ခ်ဥ္ အမ်ားစုမွာပါတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယား ေတြက အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ေလပြတာနဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္တာေတြ မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္ ေနေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ 




အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္

ဗိုက္ပူမွာ စိုးရြံ႕သူေတြ အေနနဲ႔ ကာဗြန္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဂက္စ္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြဟာ ဗိုက္ကို ေလေတြနဲ႔ ျပည့္ေနေစၿပီး ဗိုက္ပူကာ ေလပြေနေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္ခ်ပ္ရပ္လိုရင္ ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္အစား ေရ ဒါမွမဟုတ္ ကယ္လိုရီနည္းတဲ့ အရည္ (ဥပမာ-လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္)ကို ေသာက္သင့္ပါတယ္။ ဒီအရည္ထဲမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ဝမ္းဗိုက္ထဲ အဆီစုတာနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ပန္းေဂၚဖီ

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ကၫြတ္၊င႐ုတ္သီး၊ ပဲဝါ စတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ စီနဲ႔ ေကအျပင္ ေဖာလိတ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - အခြံခၽြတ္ထားေသာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္

ဂ်ဳံျဖဴနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ မုန္႔ေတြနဲ႔ ထမင္းျဖဴေတြကို မစားပါနဲ႔။ ဒီအစာေတြက အစာေၾကလြယ္ၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္နဲ႔ အင္ဆူလင္အဆင့္ကို ျမင့္တက္ေစလို႔ပါ။ အင္ဆူလင္ အဆင့္ျမင့္ တက္တာက ဝမ္းဗိုက္တစ္ဝိုက္ အဆီစုပံုမႈကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - အခြံခၽြတ္မထားေသာ ေကာက္ႏွံစာ

အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ဆန္လံုးညိဳ၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳနဲ႔ ပဲနီေလးလို အစာေတြကို စားပါ။ အေမရိကန္ အာဟာရ ေဆးပညာဂ်ာနယ္ရဲ႕ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာဟာ ကယ္လိုရီ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးၿပီး ခါးတစ္ဝိုက္ကို အဆီပိုေတြ ကင္းေဝး ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ - ဆားကဲေသာ အစားအစာ

ပဲပိစပ္ေဆာ့ အမ်ားအျပားပါတဲ့ ဆူရွီစားၿပီးခ်ိန္မွာ ေလပြသလို ခံစားေနရပါသလား။ ဆိုဒီယမ္မ်ားစြာပါတဲ့ အစားအစာေတြကို စားတာက ေရစုေဆာင္းမႈ မ်ားတာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္က ေဖာင္းလာၿပီး ေလပြ လာတတ္ ပါတယ္။ ဗိုက္သား ခ်ပ္ရပ္ေစဖို႔ တစ္ေန႔မွာ ဆိုဒီယမ္ ၂၀၀၀ မီလီဂရမ္ေအာက္ပဲ စားပါ။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - မျပည့္ဝဆီ

သံလြင္ဆီလိုမ်ဳိး မျပည့္ဝဆီပါတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ဗိုက္သားခ်ပ္ရပ္ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈ အသစ္တစ္ရပ္အရ သိရပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ - ရွာလကာရည္

ရွာလကာရည္မွာပါတဲ့ ခ်ဥ္တဲ့အရသာနဲ႔ စူးရွတဲ့ အနံ႔ကိုေပးတဲ့ ဓာတ္ေတြဟာ ဗိုက္အဆီကို ေခ်ဖ်က္ ေပးတယ္လို႔ ဂ်ပန္ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္က ဆိုပါတယ္။ အဝလြန္တဲ့ လူေတြဟာ တစ္ေန႔မွာ ရွလကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း- ႏွစ္ဇြန္း စားရာ ၁၂ ပတ္အၾကာမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္၊ ဗိုက္အဆီနဲ႔ ခါးအတိုင္းအတာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈရွိတာကို ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ရွလကာရည္မွာပါတဲ့ Acetic Acid ဟာ အဆီေခ်ဖ်က္တဲ့ ပ႐ိုတင္းေတြ ထြက္လာေအာင္ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇကို ေျပာင္းလဲ ေပးတာေၾကာင့္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။

ၾကယ္စင္
photo copy from google search
by Good Health

No comments:

Post a Comment